Oproep aan illustratoren

(14-07-2016)

Illustratoren kunnen deelnemen aan twee verschillende internationale wedstrijden: de Global Illustration Award en Nami Concours 2017.

In juli in het Vertalershuis: Inese Paklone en Sanna van Leeuwen

(05-07-2016)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

Inese Paklone verblijft de hele maand juli in het Vertalershuis. Sanna van Leeuwen arriveert op 19 juli en blijft tot het einde van de maand.

Oproep Studio Sesam

(05-07-2016)

Sesam superdiverse kinderboeken.jpg

Studio Sesam lanceert een oproep voor nieuwe schrijvers en illustratoren voor een tweede leer- en creatietraject 'Sesam 2.0'. De organisatie publiceerde eerder reeds 10 geïllustreerde verhalen met aandacht voor diversiteit en lanceert nu een oproep om deelnemers te vinden voor het vervolgtraject.

Save the date: literaire helden in de klas

(29-06-2016)

Mat kanon.png

Een literaire held draag je een leven lang mee. Niet zelden ontmoet iemand zijn literaire held voor het eerst in de klas. Daarom organiseert de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), samen met CANON Cultuurcel, het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) op donderdag 20 oktober een inspiratievoormiddag voor leerkrachten van het vierde tot het zesde secundair. Tijdens deze bijscholing komen concrete en boeiende manieren aan bod om literaire klassiekers en nieuwkomers te introduceren in de klas, zowel voor aso, bso, kso en tso.

Tien nieuwe namen op de auteurslijst

(29-06-2016)

logo auteurslezingen  .jpg

Tijdens de aanvraagronde met deadline 1 mei, heeft de adviescommissie Auteurslezingen tien nieuwe auteurs op de auteurslijst opgenomen. 

Arnon Grunberg en Charlotte van den Broeck openen Frankfurter Buchmesse

(27-06-2016)

Mailchimp_NE.png

Op dinsdagavond 18 oktober vindt de opening van de Frankfurter Buchmesse plaats, en gaat de officiële presentatie van Nederland en Vlaanderen als eregast van start onder het motto ‘Dit is wat we delen’. Niet één, maar twee auteurs zullen daar het gastland vertegenwoordigen. Voor Nederland staat de gerenommeerde schrijver, acteur en columnist Arnon Grunberg op het podium, Vlaanderen levert met dichteres Charlotte van den Broeck de jongste gastlandspreker in de geschiedenis van de beurs.

Vooraankondiging Literaire Vertaaldagen 2016

(24-06-2016)

Vertalershuis A'dam.jpg

De achttiende Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 9 december (symposiumdag) en zaterdag 10 december (workshopdag) 2016 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘De vertaler als schrijver’.

Leesmarathon op dinsdag 21 juni. Doe je mee?

(20-06-2016)

Boek tijd voor een boek.jpg

Op dinsdag 21 juni geven Boek.be en alle partners van het Boekenoverleg de aftrap van de campagne 'Boek tijd voor een boek'. We roepen iedereen op om mee te doen met één van de drie leesmarathons in Antwerpen (Theaterplein), Brussel (Muntplein) en Gent (Kouter)!

Vier auteurs writers-in-residence in Berlijn

(09-06-2016)

20160609 Auteurs residenties Berlijn.jpg

De hele maand juni verblijven Niña Weijers, Bregje Hofstede, Lize Spit en Saskia de Coster als writer-in-residence aan het Literarisches Colloquium Berlin (LCB), een van de voornaamste literaire instituten van Duitsland. De auteurs zijn uitgenodigd door het LCB in het kader van het gastlandprogramma dat Nederland en Vlaanderen dit jaar in Duitsland en op de Frankfurter Buchmesse organiseren.

Platform Literatuur en Samenleving gaat door op 21 september 2016

(08-06-2016)

Het Platform Literatuur en Samenleving – een initiatief van het tijdschriftenverband FOLIO, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Vlaamse literatuurwetenschappers – organiseert op donderdag 21 september 2016 een uitwisselingsdag over literaire kritiek. Deze dag zou oorspronkelijk doorgaan op 24 maart, maar werd geannuleerd wegens de aanslagen in Brussel.

Expertisecentrum Literair Vertalen krijgt nieuwe focus

(06-06-2016)

Ondertekening allen.jpg

De Taalunie, de KU Leuven en de Universiteit Utrecht ondertekenden op 26 mei een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met het Expertisecentrum Literair Vertalen (ELV). Hiermee werken deze instellingen, samen met het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren, ook in de komende jaren verder aan de kwaliteit van vertalingen in en uit het Nederlands.

In juni in het Vertalershuis: Hans Christian Fink, Leen Van Den Broucke, Gregor Seferens en Christine Barkhuizen le Roux

(03-06-2016)

20160512 Vertalershuis Antwerpen 3.jpg

In de eerste helft van juni verblijven Hans Christian Fink en Leen Van Den Broucke in het Vertalershuis. In de tweede helft Gregor Seferens en Christine Barkhuizen le Roux.

Wablieft? Lezingen met boeken in eenvoudige taal

(25-05-2016)

covercombi.jpg

Auteurslezingen.be presenteert 18 auteurs die lezingen geven over het Wablieft-boek dat zij schreven. Wablieft-boeken zijn boeken in eenvoudige taal, voor volwassen beginnende lezers. Deze boeken worden onder meer gelezen door anderstalige nieuwkomers of door volwassenen die lezen moeilijk vinden.

Festival in Keulen in teken van jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen

(24-05-2016)

godon-en-sander.jpg

Van 25 mei tot en met 12 juni staan de Internationale Kinder- en Jeugdboekenweken in Keulen (kortweg: KiBuWo) geheel in het teken van jeugdliteratuur uit Nederland en Vlaanderen. Tijdens het festival verzorgen tien auteurs tweetalige lezingen, zijn er theatervoorstellingen en een kinderboekenbioscoop waar wordt voorgelezen en waar onder meer verfilmingen van 'Minoes', 'Erik en het klein insectenboek' en 'Labyrinthus' worden vertoond. Tegelijk opent in het Museum für Angewandte Kunst de tentoonstelling ‘Schau mich an’ waarin werk van Toon Tellegen en Ingrid Godon wordt gecombineerd met foto’s van August Sander.

Nieuw reglement literaire tijdschriften 2017 - 2020

(20-05-2016)

Het VFL lanceert een nieuw, meerjarig reglement voor literaire tijdschriften waarbij de klemtoon komt te liggen op de ondersteuning van de creatieve output van de tijdschriften. Honoraria en redactiekosten zullen doorwegen bij de bepaling van het subsidiebedrag.

Vlaanderen en Nederland in de kijker op stripfestival in Erlangen

(18-05-2016)

160321_Freigabe_Brecht Evens.jpg

Meer dan tien Nederlandstalige stripauteurs zijn eind mei te gast op de 17de Internationaler Comic-Salon Erlangen, het belangrijkste internationale stripfestival van Duitsland. Van alle auteurs is recent werk in het Duits vertaald. De Vlaamse en Nederlandse strip wordt in Erlangen uitgelicht in twee exposities, een live tekenatelier, een speciaal tijdschrift ‘Parade’ dat ter plekke op de risograph wordt gedrukt, en in vele lezingen en ontmoetingen.

101 auteurs ontvangen werkbeurs van VFL

(10-05-2016)

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) kent dit jaar 877.500 euro toe aan 101 auteurs in de vorm van werkbeurzen voor nieuwe projecten. 7 op de 10 van de auteurs die een beurs aanvroegen, ontvangen een beurs. Een werkbeurs bedraagt gemiddeld 8.688 euro in 2016.

Oproep auteursresidenties in 2017

(10-05-2016)

Ook in 2017 zijn er weer verschillende mogelijkheden voor auteurs om in een binnen- of buitenlandse residentie te verblijven. Het internationaal literatuurhuis Passa Porta, het Vlaams Fonds voor de Letteren, de Provincie West-Vlaanderen, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en Theater Zuidpool stellen graag de verschillende mogelijkheden voor.

In mei in het Vertalershuis: Stana Anzelj en Els Snick

(03-05-2016)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In mei verblijven Stana Anzelj en Els Snick in het Vertalershuis in Antwerpen.

Inspiratiedag 'Iedereen leest, leest iedereen? Van denken naar doen.'

(03-05-2016)

Inspiratiedag.png

Op dinsdag 14 juni organiseren Iedereen Leest en Vlaams Fonds voor de Letteren een inspiratiedag over diversiteit en lezen. Een dag waarop uitgevers, auteurs en leesbevorderaars elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen.

Zomercursus literair vertalen voor vertalers uit het Nederlands

(20-04-2016)

Het Expertisecentrum Literair Vertalen organiseert dit jaar een Zomercursus Literair Vertalen voor vertalers uit het Nederlands. Doeltalen zijn Arabisch en Frans.

Jaarverslag 2015 staat online

(19-04-2016)

20160418 Jaarverlsag VFL 2015 - cover.jpg

Het Jaarverslag 2015 van het Vlaams Fonds voor de Letteren kan vanaf nu online worden geraadpleegd.

Voorleestoer brengt 37 auteurs naar Sint-Niklaas

(12-04-2016)

Op 18 april wordt in Sint-Niklaas voor de derde keer de Voorleestoer georganiseerd. Tijdens de Voorleestoer bezetten maar liefst 37 kinder- en jeugdauteurs, striptekenaars en illustratoren de stad. Zij nemen plaats op een bijzondere locatie en geven de hele dag auteurslezingen aan groepjes leerlingen van het tweede middelbaar. Op die manier bereiken zij op deze feestelijke dag meer dan 1.300 jongeren.

Filmfestival van de literaire canon

(08-04-2016)

Mat kanon.png

KASKcinema in Gent programmeert dit voorjaar vijf verfilmingen van Nederlandstalige literaire klassiekers. Dat past in het project van de dynamische literaire canon, een initiatief van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL).

Nieuwe auteurs op de auteurslijst

(08-04-2016)

logo auteurslezingen klein.png

Vier keer per jaar worden nieuwe auteurs opgenomen op de auteurslijst. Het VFL draagt voor auteurslezingen van deze auteurs 100 euro per lezing bij, voor maximaal 15 lezingen per jaar. De adviescommissie Auteurslezingen heeft in maart 29 nieuwe auteurs opgenomen op de auteurslijst.

In april in het Vertalershuis: Jonathan Reeder en Slawomir Paszkiet

(06-04-2016)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In april verblijven Jonathan Reeder en Slawomir Paszkiet in het Vertalershuis in Antwerpen.

Christophe Van Gerrewey wint Europese Unie Literatuurprijs

(05-04-2016)

20160405 Van Gerrewey - Op de hoogte -cover.jpg

'Op de hoogte', de debuutroman van Christophe Van Gerrewey, is een van de winnaars van de Europese Unie Literatuurprijs 2016. Die prijs bekroont elk jaar de beste romans uit 37 Europese landen.

VFL promoot Vlaamse literatuur in Bologna en Londen

(01-04-2016)

20160323%20COVER%20News%20&%20Views.jpg

Een nieuwe editie van 'News & Views' maakt uitgevers op de Bologna Book Fair (4 tot 7 april) en de London Book Fair (12 tot 14 april) warm voor literatuur uit Vlaanderen.

Nieuw huishoudelijk reglement VFL

(17-03-2016)

In zijn vergadering van 16 maart 2016 keurde het VFL-bestuur het nieuwe huishoudelijk reglement van het Vlaams Fonds voor de Letteren goed. Het huishoudelijk reglement regelt de praktische werking van het VFL.

Werkbeursreglement voor non-fictieauteurs online

(17-03-2016)

Het VFL lanceert een werkbeursreglement voor non-fictieauteurs. Hiermee wil het auteurs ondersteunen die kwaliteitsvolle, boeiende, goed geschreven en auteursgedreven non-fictieboeken schrijven.

Oproep insturen toneelteksten Taalunie Toneelschrijfprijs 2016

(16-03-2016)

Logo TTP2016.png

Theaterauteurs en –gezelschappen kunnen voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2016 tot 1 juni 2016 teksten insturen van toneelproducties die tussen 1 juli 2015 en 1 juli 2016 in première gingen.

Vertaaltarieven 2016 voor vertalingen in het Nederlands

(16-03-2016)

Het minimale vertaaltarief zoals gehanteerd in het Modelcontract voor de uitgave van een vertaling van een literair werk werd op 1 januari 2016 verhoogd. De Vereniging van Letterkundigen (VvL) en de Literaire Uitgeversgroep (LUG) van de Groep Algemene Uitgevers (GAU) zijn een stijging met 1,5% van het minimumtarief voor vertalingen overeengekomen.

Ehrengast-programma in Duitsland gaat van start

(10-03-2016)

Campagnebeeld_full_A5_plat.jpg

Met de lancering van de website www.frankfurt2016.com en de aftrap van het literaire programma op lit.Cologne is het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse nu echt begonnen.

Subsidies voor doelgroepgerichte literaire publicaties

(04-03-2016)

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) lanceert een nieuw reglement voor de ondersteuning van doelgroepgerichte literaire publicaties. Het wil hiermee tegemoetkomen aan de vraag naar een uitgebreider en kwalitatief literair aanbod dat inspeelt op specifieke behoeften van bepaalde groepen in de samenleving.

In maart in het Vertalershuis: Jun Mita en Jan Mysjkin

(02-03-2016)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In maart verblijven Jun Mita en Jan Mysjkin in het Vertalershuis in Antwerpen.

Duitse uitgeverij mairisch begint goed voorbereid aan Frankfurt 2016

(19-02-2016)

FF16_DE_Tagline_Positive_RGB_55607.jpg

De Duitse uitgeverij mairisch wil goed voorbereid zijn op het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse, en bericht de hele maand februari vanuit Amsterdam. Op hun blog staan al interviews met onder meer Bart Moeyaert, artistiek intendant van het gastlandschap, met auteur Lize Spit, en met VFL-collega Michiel Scharpé.

Vijfde publishers tour voor kinder- en jeugdliteratuur

(17-02-2016)

IMG_7234.JPG

Van 22 tot 26 februari verwelkomt het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) tien uitgevers van over de hele wereld om ondergedompeld te worden in onze bruisende kinder- en jeugdliteratuur. Tijdens deze week worden ze in contact gebracht met uitgevers, illustratoren en auteurs en ontdekken ze de onze bloeiende (literaire) cultuur in Antwerpen en Gent.

‘Ik kan het nu wel zeggen: België bevalt me best!’

(17-02-2016)

Foto Christiane Burkhardt.jpg

Christiane Burkhardt was eind 2015 een maand lang te gast in het Vertalershuis Antwerpen, om er te werken aan de Duitse vertalingen van ‘Boy’ van Wytske Versteeg en van ‘Made in Europe’ van Pieter Steinz. Dit is haar verslag van een geslaagd verblijf.

Jeugdboekenweek is ‘Weg van de stad’

(16-02-2016)

Affiche Jeugdboekenweek.jpg

De Jeugdboekenweek, die loopt van 5 tot 20 maart, heeft dit jaar als centrale thema 'Weg van de stad'. Tijdens die week lopen er tal van activiteiten, waaronder meer dan duizend gesubsidieerde auteurslezingen.

Geannuleerd - Platform Literatuur en Samenleving 24 maart 2016

(08-02-2016)

Door de recente gebeurtenissen in Brussel wordt de uitwisslingsdag van 24 maart geannuleerd. Een nieuwe datum wordt later meegedeeld.

Het Platform Literatuur en Samenleving – een initiatief van het tijdschriftenverband FOLIO, het Vlaams Fonds voor de Letteren en Vlaamse literatuurwetenschappers – organiseert op donderdag 24 maart 2016 een uitwisselingsdag over literaire kritiek.

In februari in het Vertalershuis: Minya Lin en Rolf Erdorf

(02-02-2016)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In februari verblijven Minya Lin en Rolf Erdorf in het Vertalershuis in Antwerpen.

Franse uitgevers nodigen Vlaamse stripauteurs uit in Angoulême

(31-01-2016)

Brecht.jpg

Op het internationale stripfestival in Angoulême, dat plaatsvond van 28 tot 31 januari, waren opvallend veel Vlaamse stripauteurs aanwezig op uitnodiging van hun Franse uitgevers. Onder meer Ben Gijsemans, Olivier Schrauwen, Simon Spruyt, Brecht Evens, Pieter De Poortere en Nix reisden naar het walhalla van de strip om hun recentelijk vertaalde werk te promoten.

Ruth Lasters wint Herman de Coninckprijs 2016

(27-01-2016)

cover%20Ruth%20Lasters%20Lichtmeters.jpg

Ruth Lasters wint met ‘Lichtmeters’ (Uitgeverij Polis) de Herman de Coninckprijs 2016 voor de beste dichtbundel.

VFL ondersteunt lezingen van vier nieuwe slamdichters

(27-01-2016)

Foto nieuwe slamdichters (C) Jess De Gruyter.jpg

Net als vorig jaar lanceerde het VFL een oproep aan slamdichters om zich kandidaat te stellen voor ondersteuning voor hun slamlezingen. De jury selecteerde Moya De Feyter, Jee Kast, Max Greyson en Martijn Nelen als de vier slamdichters die in 2016 gesubsidieerde lezingen kunnen geven. Zij vervoegen Anissa Boujdaini, Bardthesque, Mon, Philip Meersman, Sascha Reunes en Seckou, de slamdichters die in 2015 werden geselecteerd.

Prix des Phares du Nord voor Koch-vertaler Isabelle Rosselin

(18-01-2016)

20160118 Isabelle Rosselin.jpg

De Prix des Phares du Nord is dit jaar toegekend aan Isabelle Rosselin voor 'Villa avec piscine', haar vertaling in het Frans van de roman 'Zomerhuis met zwembad' van Herman Koch. De jury bestond uit Danielle Bourgois, Alain Van Crugten en Margot Dijkgraaf.

Hazim Kamaledin op longlist Arabische Booker Prize

(14-01-2016)

Hazim Kamaledin.jpg

'Desertified waters' van Hazim Kamaledin is een van de zestien boeken op de longlist van de negende editie van de International Prize for Arabic Fiction. Op 9 februari weten we of de in Antwerpen wonende Iraakse auteur ook op de shortlist van zes genomioneerden staat van de Arabische Booker Prize.

Samenstelling adviescommissies 2016

(13-01-2016)

Aan het begin van het nieuwe jaar neemt het VFL weer afscheid van een aantal commissieleden en heten we een nieuwe lichting commissieleden van harte welkom.

In januari in het Vertalershuis: Marianne Holberg en Daniel Hugo

(05-01-2016)

Vertalershuis_Oostenstraat.jpg

In januari verblijven Marianne Holberg en Daniel Hugo in het Vertalershuis Antwerpen.

Nieuwe beheersovereenkomst VFL ondersteunt ambities Vlaamse letterensector

(18-12-2015)

De Vlaamse regering keurde vandaag een nieuwe beheersovereenkomst met het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) goed. Het VFL formuleerde een ambitieus meerjarenplan voor de periode van 2016 tot en met 2020. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz onthaalde dit voorstel positief, en ondersteunt met de nieuwe beheersovereenkomst de ambities van de Vlaamse letterensector.

Nieuwe auteurs op de auteurslijst

(16-12-2015)

Maar liefst 30 nieuwe auteurs zijn opgenomen op de auteurslijst en geven vanaf nu ook gesubsidieerde lezingen. Naast tal van dichters, proza-auteurs, kinder- en jeugdauteurs en een illustrator vallen twee bijzondere categorieën op: bij de nieuwe namen zijn zes slamdichters en 10 ‘Sesam’-auteurs, die een kinderboek schreven of illustreerden waarin diversiteit een prominente plaats kreeg.

Duitse uitgeverij verhuist maand lang naar Amsterdam

(03-12-2015)

20151203 Mairisch.jpg

De volledige ploeg van de Hamburgse uitgeverij mairisch verhuist in februari 2016 voor een maand naar Amsterdam. Aanleiding is het gezamenlijke gastlandschap van Nederland en Vlaanderen op de Buchmesse in Frankfurt in oktober 2016.

In december in het Vertalershuis: Gül Özlen en Ilja Braun

(01-12-2015)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In december verblijven Gül Özlen en Ilja Braun in het Vertalershuis.

15 vertalers krijgen subsidie om fragmentvertaling te maken

(23-11-2015)

Het VFL kent een subsidie toe aan 15 vertalers om een fragmentvertaling te maken van een Vlaams literair werk uit het Nederlands.

Voorleesweek zet in op samenwerking met Welzijn en Onderwijs

(19-11-2015)

20151119 Voorleesweek beeld.jpg

In aanwezigheid van ministers Sven Gatz, Jo Vandeurzen en Hilde Crevits wordt op vrijdag 20 november de jaarlijkse Voorleesweek ingeluid. Op die manier wil organisator Iedereen Leest in de verf zetten dat het werk wil maken van een meer intensieve samenwerking met organisaties uit Onderwijs en Welzijn.

Duitse festivaldirecteuren in Nederland en Vlaanderen

(18-11-2015)

IMG_0384.JPG

Van 9 tot 14 november 2015 waren elf Duitse festivaldirecteuren en programmatoren te gast in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Antwerpen. In de aanloop naar het Vlaams-Nederlandse gastlandschap op de Frankfurter Buchmesse 2016 vindt vanaf voorjaar 2016 een grootschalig programma plaats met lezingen en optredens in zeven Duitse steden. Dit programma bereidde de organisatoren daar alvast op voor.

Nieuwe vertalingen Vlaamse literatuur

(18-11-2015)

Realisaties vertalingen.jpg

In november ontving het VFL vertalingen van Vlaamse kinder- en jeugdboeken, non-fictie, romans en strips in het Zweeds, Frans, Engels, Spaans en Italiaans. Buitenlandse uitgevers die een vertaalsubsidie van het VFL ontvangen, sturen bij verschijnen enkele exemplaren van het vertaalde boek op. Deze maand waren dat er heel wat.

Vlaams boekenfeest op Belgische ambassade in India

(17-11-2015)

ambassade India.jpg

Op 6 november was er een galafeest met 500 Indische kinderen op de Belgische ambassade in India. Aanleiding was de publicatie van vier Vlaamse prentenboeken in het Engels en het Hindi.

Subsidiereglementen Vlaams Fonds voor de Letteren 2016 online beschikbaar

(13-11-2015)

Alle reglementen en aanvraagformulieren voor de subsidieregelingen 2016 van het Vlaams Fonds voor de Letteren zijn online beschikbaar.

Oproep aan slamdichters en literaire performers

(10-11-2015)

MAX DPI72-20.jpg

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) lanceert voor de tweede maal een oproep aan slamdichters en literaire performers. Nog tot en met 15 december 2015 kunnen ze zich kandidaat stellen om deel te nemen aan ‘Slamlezingen’, een project waarmee het VFL het genre en de artiesten wil ondersteunen.

Charlotte Köhler Stipendium 2015 voor toneelschrijver Michael Bijnens

(30-10-2015)

Het Charlotte Köhler Stipendium, een jaarlijks stipendium voor beginnend literair talent, is dit jaar toegekend aan de Vlaamse toneelschrijver Michael Bijnens. Michael Bijnens ontvangt een werkbeurs voor auteurs van het VFL.

In november in het Vertalershuis: Barbara Buri en Mireille Cohendy

(30-10-2015)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In november verblijven Barbara Buri en Mireille Cohendy in het Vertalershuis.

Literaire canonboek voorgesteld in Vlaams Parlement

(13-10-2015)

Cover De canon.jpg

Duizend jaar letteren in 50 + 1 essentiële werken, dat is de dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur die de KANTL en het VFL eerder dit jaar voorstelden. Het boek ‘De canon. De 50 + 1 mooiste literaire werken uit de Nederlanden’, fraai uitgegeven door Uitgeverij Vrijdag, bundelt fragmenten uit de gekozen werken en essays over de auteurs.

VFL krijgt middelen voor volwaardig non-fictiebeleid

(12-10-2015)

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz kondigt aan dat het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) vanaf 2016 werk zal kunnen maken van een volwaardig non-fictiebeleid. De minister trekt daar 242.000 euro voor uit. Die extra middelen zijn niet eenmalig, maar zullen elk jaar worden toegevoegd aan de basisdotatie van het VFL.

Auteurs vertellen het verhaal van jonge vluchtelingen

(07-10-2015)

Cover Er zijn geen paarden in Brussel (158x260).jpg

In 'Er zijn geen paarden in Brussel' komen zes jonge vluchtelingen aan het woord. De auteurs Bart Demyttenaere, Rachida Lamrabet, Rodaan Al Galidi, Pat Van Beirs, Do Van Ranst en Michael De Cock schreven hun verhaal neer.

News & Views Frankfurt Book Fair Special 2015

(07-10-2015)

COVER%20News%20&%20Views%20Frankfurt%20Book%20Fair%202015%20Special.jpg

De Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste internationale boekenvakbeurs, vindt dit jaar plaats van 14 tot 18 oktober. Het Vlaams Fonds voor de Letteren brengt ook dit keer een nieuwskrantje uit, dat deels gericht is op oktober 2016, wanneer Vlaanderen en Nederland gastland zijn in Frankfurt.

Bibliotheekcampagne 'Verborgen Parels'

(06-10-2015)

Verborgen Parels.jpg

In juni stelden meer dan 600 bibmedewerkers een TOP25 samen van ‘Verborgen Parels’. De bibliotheken willen hiermee 25 recente Nederlandstalige romans (opnieuw) onder de aandacht brengen en aanbevelen aan hun publiek.

Resultaten enquête Vertalershuis Antwerpen

(02-10-2015)

Vertalershuis_Oostenstraat.jpg

Vertalers uit het Nederlands zijn over het algemeen tevreden tot enthousiast over het Vertalershuis Antwerpen. Dat blijkt uit een online enquête die het VFL hield bij vertalers die eerder in het Vertalershuis in Antwerpen en/of Amsterdam verbleven. Maar uit de enquête komen ook enkele concrete aandachtspunten naar voren, waar het VFL meteen rekening mee houdt in zijn nieuwe reglement voor 2016.

Laura Watkinson en Donald Gardner winnen Vondel Translation Prize 2015

(01-10-2015)

LetterKing.jpg

De jury van de Vondel Translation Prize heeft de prijs voor 2015 ex aequo toegekend aan Laura Watkinson voor 'The Letter for the King', haar vertaling in het Engels van 'De brief voor de koning' van Tonke Dragt, en aan Donald Gardner voor 'In Those Days', zijn vertaling in het Engels van een keuze uit de gedichten van Remco Campert. De jury bestond uit de Britse criticus Paul Binding en de vertalers David Colmer (Australië) en David McKay (VS). De prijs wordt in februari 2016 uitgereikt in Londen.

In oktober in het Vertalershuis: Christiane Burkhardt en Per Holmer

(30-09-2015)

Vertalershuis Oostenstraat.JPG

In oktober verblijven Christiane Burkhardt en Per Holmer in het Vertalershuis.

VFL lanceert projectsubsidie voor vertalers uit het Nederlands

(25-09-2015)

Het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) lanceert een experimentele subsidieregeling voor professionele vertalers die een fragment uit een literair werk van een Vlaamse auteur uit het Nederlands willen vertalen. Met dit initiatief wil het VFL zowel professionele vertalers ondersteunen in hun verdere ontwikkeling als de promotie van Vlaams literair werk verder ondersteunen en diversifiëren.

Literatuur moet niets, maar mag alles en vooral eigenwijs zijn!

(24-09-2015)

Cover_Voorstel meerjarenplan 2016-2020.jpg

Auteur Jeroen Theunissen gaf afgelopen woensdag een lezing aan de Universiteit Gent, waarvan de tekst ook in de boekenbijlage van De Morgen verscheen. Hij buigt zich over de vraag of literatuur maatschappelijk relevant moet zijn, en verwijst onder meer naar het voorstel tot meerjarenplan van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). VFL-directeur Koen Van Bockstal reageert met een open brief aan Theunissen en met hem alle andere auteurs: 'Literatuur moet niets, maar mag alles en vooral eigenwijs zijn!'

‘Dit is wat we delen’

(24-09-2015)

cover_leporello_lowres.jpg

‘Be moved’ - ‘Dit is wat we delen’ – ‘Denn das Meer ist meine Seele’. Dat worden de motto’s of taglines waarmee Vlaanderen en Nederland zich gezamenlijk zullen presenteren op de Frankfurter Buchmesse in 2016. Artistiek intendant Bart Moeyaert: ‘Het startpunt van alles is de Noordzee, die Vlaanderen, Nederland en Duitsland met elkaar verbindt.’

Oproep Nederlands-Duitse toneelschrijfprijs jeugd- en jongerentheater

(22-09-2015)

In het kader van het Nederlands-Duitse festival 'KAAS & KAPPES' dat in februari 2016 plaatsvindt, reikt de Stad Duisburg de 18de Nederlands-Duitse auteursprijs voor jeugd-en jongerentheater uit.

Carll Cneut krijgt Vlaamse Cultuurprijs Letteren

(21-09-2015)

Carll Cneut (zonder copyright).jpg

De Vlaamse Cultuurprijs Letteren 2014 gaat naar Carll Cneut. Daarmee schrijft hij geschiedenis: nooit eerder ging de prijs naar een illustrator. ‘Ik ben heel blij met deze bekroning, die als een grote bevestiging voelt’, zegt Cneut. ‘Het is een signaal dat illustratoren absoluut deel uitmaken van de literatuur.’

Gloednieuwe namen op de auteurslijst

(15-09-2015)

Twaalf auteurs zijn nieuw opgenomen op de auteurslijst, wat wil zeggen dat het VFL vanaf nu hun lezingen mee ondersteunt met 100 euro per lezing. Onder deze auteurs zijn opvallend veel literaire vertalers. Dat hoeft niet te verbazen, aangezien het VFL deze maand de brochure ‘Haal de wereld binnen’ lanceerde, waarin verschillende literaire vertalers hun auteurslezingen presenteren.

Literaire Vertaaldagen op 11 en 12 december in Amsterdam

(15-09-2015)

De zeventiende Literaire Vertaaldagen worden gehouden op vrijdag 11 (symposiumdag) en zaterdag 12 (workshopdag) december 2015 in Amsterdam. Thema is dit jaar ‘Verzinnen wat er staat’.

Franse filmrechten ‘Het derde huwelijk’ verkocht

(14-09-2015)

FR Cover Tom Lanoye_Troisiemes Noces.jpg

Frakas Productions heeft de filmrechten gekocht van ‘Het derde huwelijk’, een roman van Tom Lanoye. De Belg David Lambert (Hors les murs, 2012; Je suis à toi, 2014) wordt de regisseur.

‘Ik liet me inspireren door de alledaagse cultuur in Vlaanderen’

(14-09-2015)

DSC_0016_klein.JPG

Rainer Kersten, vertaler Nederlands-Duits, verbleef in augustus in het Vertalershuis in Antwerpen. Hij schreef daarover dit enthousiaste verslag.

Oproep creatieopdracht theaterteksten

(10-09-2015)

Het Vlaams Fonds voor de Letteren lanceert een oproep voor de creatie en publieke ontsluiting van superdiverse theaterteksten. Theatergezelschappen en auteurs die een alliantie willen aangaan om nieuwe perspectieven aan bod te laten komen, kunnen tot en met 31 oktober 2015 bij het VFL een aanvraag voor ondersteuning indienen.

Vlaamse en Nederlandse auteurs reizen naar Berlijn

(08-09-2015)

David Van Reybrouck_Kongo_thumbnail.jpg

David Van Reybrouck, Olivier Schrauwen, Sjoerd Kuyper, Edward van de Vendel en Kaatje Vermeire treden op tijdens het Internationale Literatuurfestival Berlijn, dat plaatsvindt van 9 tot 19 september. Bijna een jaar voor Vlaanderen en Nederland gastland zijn op de Frankfurter Buchmesse, besteedt het festival uitgebreid aandacht aan onze auteurs, en dat over de genres heen. 

Freek Mariën wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2015

(07-09-2015)

TTP 2015.jpg

De Vlaamse toneelschrijver Freek Mariën heeft tijdens het Nederlands Theater Festival voor zijn stuk ‘Wachten en andere heldendaden’ de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 gekregen.

In september in het Vertalershuis: Daniel Cunin en Marianne Holberg

(01-09-2015)

Vertalershuis_Oostenstraat.jpg

In september verblijven Daniel Cunin en Marianne Holberg in het Vertalershuis.

Anton Van Hertbruggen wint ‘Silver Medal’ in de VS

(28-08-2015)

The_dog_that_nino_didnt_have.jpg

Anton Van Hertbruggen is door de Society of Illustrators in de VS bekroond met een ‘Silver Medal’ voor zijn illustraties van ‘Het hondje dat Nino niet had’.

Genomineerden Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 bekend

(28-08-2015)

TTP 2015.jpg

De toneelschrijvers Marjolein Bierens, Freek Mariën en Jibbe Willems zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015. Deze jaarlijkse prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen bedraagt 10.000 euro.

Subsidiereglementen werkbeurzen en auteursgenootschappen 2016 online

(28-08-2015)

De subsidiereglementen en aanvraagformulieren voor de werkbeurzen literaire auteurs, de werkbeurzen stripauteurs en de auteursgenootschappen 2016 staan online.

Voorstel meerjarenplan 2016-2020

(28-08-2015)

Cover_Voorstel meerjarenplan 2016-2020.jpg

Aan het einde van dit kalenderjaar loopt de huidige beheersovereenkomst tussen het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) en de Vlaamse Gemeenschap af.  Ter voorbereiding van het inhoudelijke gesprek en de concrete onderhandeling met minister van Cultuur Sven Gatz, stellen we graag ons voorstel voor meerjarenplan 2016-2020 voor.

Haal de wereld binnen met auteurslezingen van literaire vertalers

(26-08-2015)

Cover brochure vertalers.jpg

Het Vlaams Fonds voor de Letteren presenteert met trots de brochure ‘Haal de wereld binnen’. Daarin stellen we 17 literaire vertalers aan u voor die lezingen geven over de rijke wereldliteratuur die zij vertalen.

Shortlist Vondel Translation Prize 2015 bekend

(18-08-2015)

Zes vertalers zijn genomineerd voor de Vondel Translation Prize 2015, een tweejaarlijkse prijs van het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren voor literair vertalers Nederlands-Engels.

Marché de la Poésie 2015 in foto's

(03-08-2015)

Peripherie%20marche%20de%20la%20poesie%20-%20by%20Julie%20Rochereau%20-4936.JPG

België was in juni gastland op de Marché de la Poésie in Parijs. Een terugblik in foto's.

Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen