Boekhandelstrip Londen

Op uitnodiging van het Vlaams Fonds voor de Letteren en het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media, trekken op 29 september 2014 meer dan 20 onafhankelijke boekhandelaren naar Londen om zich te laten inspireren door boekhandelaren ter plaatse. Tegelijkertijd worden die dag ook concrete ondersteuningsmogelijkheden vanuit het VFL, CultuurInvest en Agentschap Ondernemen in de kijker geplaatst. Ook de Booksellers Association (BA) laat in haar kaarten kijken en geeft een toelichting bij haar promotiebeleid (o.a. de recente ‘Books are my bag’-campagne) en de ondersteuningsinitiatieven aan de onafhankelijke boekhandels in de UK.

 

Er staat ook een bezoek aan drie unieke boekhandels op het programma. Als eerste Daunt Books op Marlybone High Street: een eigenzinnige boekenwinkel met een unieke klantenvisie waar de boeken gerangschikt staan per land op de prachtige balkongalerijen. Deze boekhandel onderscheidt zich onder andere door haar flexibele en snel vernieuwbare boekenaanbod, een rijk gevuld evenementenprogramma, gepersonaliseerde abonnementen met op maat gemaakte boekenpakketten en unieke herdrukken van boeken die niet meer verkrijgbaar zijn.


Daunt Books

 

Vervolgens gaan we langs in de nieuwe open, ruime en heldere ‘flagship store’ van Foyles dat een overweldigend breed aanbod kent. Hier heerst de logica van de retailer en worden boeken letterlijk in de spotlight geplaatst om ze onder de aandacht te brengen. Dit heeft een duidelijk effect op de verkoop.


Foyles Bookshop


Als afsluiter van de dag volgt een bezoek aan de London Review Bookshop. Dit is een zijproject van het gerenommeerde internationale tijdschrift.  Deze winkel valt op door een sterk gespecialiseerd aanbod. Vooral de uitgebreide sectie poëzie (drie meter poëziekasten!) valt op. Ook hier wordt een uitgebreid programma aan lezingen en boekpresentaties georganiseerd. De lezers worden uitgenodigd met behulp van een uitgebreid CRM-systeem en de activiteiten worden druk bezocht (tot 200 lezers per keer). Opvallend is dat de activiteiten in alle bezochte boekhandels betalend zijn. De cakeshop die deel uitmaakt van het concept is een bijkomende incentive om langs te komen.

 

London Review Bookshop

 

We maken kennis met drie totaal verschillende boekhandels, elk met hun eigen visie, invalshoek en verhaal.

 

Voor het ‘Vlaamse luik’ van het programma worden we ontvangen in Flanders House. Koen Van Bockstal geeft er een korte uiteenzetting bij het boekhandelsbeleid en stelt het onderzoek van Lynn Moerenhout voor over buitenlandse steunmaatregelen aan boekhandels. Lynn kreeg gedurende een aantal paar maanden de opdracht om te bekijken hoe het er bij de buren aan toegaat en maakte een overzicht van alle culturele en economische maatregelen in o.a. Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Nederland en Duitsland. Haar bevindingen kan je nalezen in het onderzoeksrapport.

 

In Flanders House geven Bertoud Coose (CultuurInvest) en Carlo Van Baelen (voor Agentschap Ondernemen) vervolgens elk een uitzetting over Vlaamse steunmaatregelen aan de boekhandels. Auteur Kris Van Steenberge (Woesten) ten slotte brengt zijn eigen werk tot leven en laat ons ervaren wat een auteur voor een boekhandel kan betekenen.

 

Tussen de bedrijven door worden de banden tussen de boekhandelaren aangehaald en wisselen ze volop ideeën uit. Ook worden er plannen gesmeed voor toekomstige gezamenlijke initiatieven om tot een meer coherent en slagvaardig beleid voor de onafhankelijke boekhandel te komen. Wordt dus zeker vervolgd …

 

Beelden. Laat de beelden voor zich spreken: een impressie in 10 foto’s die een overzicht geven van de dag en een sfeervol filmverslag dat inspireert en doet (her)beleven.

 

Woorden. Journalist Hans Cottyn van De Standaard was mee naar Londen en zorgde voor twee artikels in de krant (van 1 oktober en 3 oktober) naar aanleiding van de boekhandelstrip. Jef Maes van Boek.be schreef volgende blogpost.

 

Presentaties. Bertoud Coose, Carlo Van Baelen en Koen Van Bockstal namen het woord in Flanders House. Je kunt via hun naam doorklikken naar hun presentaties, alsook naar het welkomstwoord van Sigrid Bousset van het kabinet van de minister van Cultuur Sven Gatz. De presentaties van de Booksellers Association staan ook online.

 

Verhalen. Het verhaal van Kris Van Steenberge en van de Londense boekhandelaren kan je hier bekijken en herbeleven.

 

Onderzoek. Lynn Moerenhout kreeg dit voorjaar de opdracht van het VFL om een inventaris op te maken van buitenlandse steunmaatregelen aan boekhandels in de ons omringende landen. Haar bevindingen kan je nalezen in het onderzoeksrapport dat werd voorgesteld in Londen. 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen