Het poëzieluik: 12 minuten over vrede

In januari volgde de lancering van een gedichtenwedstrijd waarbij de dichters de opdracht kregen zich te laten inspireren door de animatiefilms om gedichten rond het thema ‘vrede’ voor te leggen aan een jury. Met deze ruime thematiek, die door de positieve omslag van oorlog naar vrede een hedendaagse invalshoek wil creëren, konden de auteurs in alle vrijheid aan de slag.

 

Het merendeel van de ingezonden gedichten na de open oproep bleef onder de verwachtingen van de juryleden, die zich bovendien geconfronteerd zagen met de moeilijke taak om te beoordelen of een gedicht nu wel of niet bij een film paste. De jury, bestaande uit Eva De Roovere, Carl De Strycker, Kirsten Lemaire, Michaël Vandebril en Dorothée Van den Berghe, wees als winnaar van de poëziewedstrijd Peter Mangelschots aan. De animatiefilm ‘Daddy went. Daddy did’ van Joost Jansen en Thomas Ceulemans inspireerde hem tot het gedicht ‘midnight at the lost and found’.

 

Het VFL vindt het erg belangrijk dat de gedichten zouden voldoen aan de kwaliteitsnormen die het zelf hanteert en die ook bij de selectie van de animatiefilms een belangrijke rol speelden. In overleg met de juryleden en de projectpartners heeft het VFL beslist om zelf een aantal bestaande gedichten van jonge auteurs te selecteren die een mooie, spannende, interessante of perspectief verbredende relatie met de films aangaan.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen