De juryleden

Jozef Deleu is de oprichter en jarenlang ook hoofdredacteur van het tijdschrift Ons Erfdeel, het Franstalige Septentrion en het Engelstalige The Low Countries. Hij schreef dichtbundels, cultuuressays als De pleinvrees van de kanunniken en verwierf faam als bloemlezer met het geregeld herdrukte en uitgebreide Groot Verzenboek. Momenteel is hij hoofdredacteur van het twee maal per jaar verschijnende poëzietijdschrift Het Liegend Konijn.

 

Eva De Roovere is zangeres. Na een opleiding klarinet, viool, piano en zang wordt ze de frontvrouw van de folkrockgroep Kadril, wint ze als eerste Belg het Leids Cabaret Festival met het duo Eeef & Coo, lijft de groep Oblomow haar in als zangeres en maakt ze Kleine Blote Liedjes. In 2006 besluit ze haar eigen groep op te starten. In 2008 brengt ze haar tweede solo-cd Over & weer uit, opvolger van haar debuutalbum De jager. Met De jager behaalt ze triple goud in België en haar tweede cd krijgt een platinum award. In 2011 bracht ze Mijn huis uit en in 2013 verscheen Viert, een album met een koerswending en met een dichtbundel, Positron.

 

Carl De Strycker studeerde Germaanse talen aan de Universiteit Antwerpen. Hij was wetenschappelijk medewerker aan de Abteilung für Nederlandistik van de Universität Wien en vanaf 2007 verbonden aan de Universiteit Gent waar hij een proefschrift schreef over de invloed van Paul Celan op de Nederlandse literatuur. In 2012 werd hij directeur van het Poëziecentrum en sinds kort nam hij ook het hoofdredacteurschap van Poëziekrant over. Hij schrijft over poëzie voor Kunsttijdschrift Vlaanderen, is recensent voor Leeswolf en redactielid van Internationale neerlandistiek.

 

Kirsten Lemaire begon haar loopbaan bij Urgent.fm en Studio Dada, het zomerprogramma van Studio Brussel waar jong radiotalent een kans krijgt. In 2006 presenteerde ze met Sound of Summer haar eerste radioprogramma op Studio Brussel. Daarna ging het over Antenna en De Hop naar het dagelijks cultuurprogramma Mekka. Ze presenteert sinds 2009 het succulente 'Select', een muziekprogramma dat focust op de ontdekking en voorstelling van jong talent en nieuwe ontwikkelingen op muzikaal vlak. Op Canvas presenteerde ze samen met Elke Jacobs de Canvas-collectie en Op12 leent ze haar stem aan het programma Fans of Flanders.

 

Michaël Vandebril leidt sinds 2002 de stedelijke dienst Antwerpen Boekenstad. Hij is 'de man achter' het Antwerpse stadsdichterschap en programmeert de Donderdagen van de Poëzie en het internationale poëziefestival Felix Poetry Festival. Hij maakte in 2009 als dichter deel uit van het spraakmakende dichtersproject BOEST. In 2011 stelde hij de bloemlezing samen van de 5de Nacht van de Poëzie, waarvan hij curator was. Sinds 2011 maakt hij deel uit van de redactie van Deus ex Machina. Samen met dichters Andy Fierens en Maarten Inghels richtte hij VONK & Zonen op, een nieuwe literaire organisatie die op een originele manier literatuur naar een groot publiek brengt (zoals de Achterafgedichten in De Morgen).

 

Dorothée Van Den Berghe studeerde beeldhouwkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aansluitend filmregie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Ze is nog steeds verbonden aan Luca. Campus Sint-Lukas Brussel als docente Audiovisuele Kunsten. In opdracht van het Internationaal Film Festival Rotterdam realiseerde ze de kortfilm Zoë en het bekroonde Kroeskop. Ze schreef en regisseerde zelf  haar langspeeldebuut Meisje, bekroond met de Prix Arte en de Prix De la Jeunesse op het Internationaal Festival van Locarno en haar tweede langspeelfilm My Queen Karo ging in wereldpremière op het Toronto International Film Festival.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen