Het filmluik: 12 minuten over vrede

In een eerste fase richtte het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) een oproep tot de makers van animatiefilms. Op 30 november 2012 verstreek de deadline waarop  de filmmakers hun projecten konden indienen. Het VAF aanvaardde officieel 71 inzendingen die aan een jury van deskundigen op het gebied van de animatiefilm, literatuur en media werden voorgelegd.

 

De selectie van de filmprojecten werd toevertrouwd aan een jury van vertegenwoordigers van de vier partijen (Pierre Drouot (VAF), Reinhilde Weyns (Canvas), Ann Van Dessel (Kinepolis), Gerda Dendooven (VFL)) en twee animatiefilmexperts, Jan Van Rijsselberge en Erik Van Drunen. Deze jury selecteerde 12 projecten, rekening houdend met de intrinsieke kwaliteit en diversiteit van de projecten, hun originaliteit en/of publieksappeal en had daarbij een mix van jong talent en meer ervaren makers voor ogen.

 

De jury koos de volgende animatiefilmprojecten uit de ingezonden voorstellen:

 

Een strijd om vrede van Joost Jansen
‘Een strijd om vrede’ schetst een poëtisch portret van een soldaat die tijdens WOI ten strijde trekt. De gruwelijkheden van de oorlog doen hem al snel beseffen dat de vijand eigenlijk in de oorlog zelf schuilt. De soldaat in deze film symboliseert  "de nood aan vrede" in alle tijden.
Productie: Walking The Dog – Frits Dirickx  en Anton Roebben

 

Charge! van Gerrit Bekers
Mortiervuur regent neer op een modderig slagveld, bezaaid met kraters en prikkeldraad. Twee frontsoldaten snellen elkaar strijdvaardig tegemoet. Het gevecht krijgt een onverwachte wending wanneer ze mekaar treffen in niemandsland…
Productie: Creative Conspiracy - Koen Vermaanen

 

FYI van Wendy Morris
FYI’ is een korte, surrealistische film over het overbrengen van een boodschap. De verbeelde boodschap is die van het staakt-het-vuren, een bericht dat een einde maakt aan de Eerste Wereldoorlog en tevens  de vrede terugbrengt in de wereld. Slechts het einde van de film onthult de inhoud van die boodschap.
Productie: Vertigo Productions - Wendy Morris

 

Otto van Marc James Roels en Emma de Swaef
Een uitbeelding van de constante spanning en angst van een soldaat onder aanvalsvuur en de gruwelijke gevolgen ervan.
Productie: Beast Animation - Ben Tesseur

 

Vrede van Roman Klochkov
Over onverwachte vrede na gretige voorbereiding op de oorlog.
Productie: Lunanime - Annemie Degryse

 

Vrede? Joepie! van Valère Lommel en Joke Van der Steen
In een schuilkelder wacht een man tot het schieten buiten afneemt. Wanneer alles stil is, durft hij uiteindelijk het luik te openen. Verderop gaat ook  een ander luik open ...
Productie : Valère Lommel en Joke Van der Steen

 

Where the Poppies Blow van Michael Palmaers

In één camerabeweging verstrijkt  een periode van 100 jaar. In de reflectie van het water zien we een Eerste Wereldoorlog-tafereel,  de versnelde groei van een papaver en ten slotte een drone die door het Afghaanse luchtruim vliegt.
Productie: Walking The Dog – Frits Dirickx en Anton Roebben

 

Bring Us the Key van Boris Sverlow
De hoogwaardigheidsbekleders die het vredesverdrag willen ondertekenen, krijgen het kistje met de pen niet open. Terwijl een gewone jongen de oorlog trotseert om hen het sleuteltje te brengen, slagen de ondertekenaars er niet in om in de vergaderzaal de vrede te bewaren.
Productie: Elementrik Films - Will Mathijs

 

Letter from a Soldier van Silvia Defrance
Deze animatiefilm evoceert  een helse, subjectieve oorlogsbeleving, gebaseerd op het gedicht ‘Dulce et Decorum Est’ van de soldaat Wilfred Owen uit WOI. Gedurende hevige gasexplosies zit hij gevangen in een loopgraaf waar hij tenslotte sterft. Nadat de oorlog voorbij is,  zien we het vredige beeld van zijn moeder die onder een boom in een papaverveld de laatste brief van haar overleden zoon leest.
Productie: Czar TV - Eurydice Gysel

 

Kinderspel van Britt Raes en Bert Van Haute
Twee jongens spelen samen in de tuin. Het spel verandert langzaam in een ware strijd tot een welbekend geluid hen afleidt...
Productie: Vivi Film – Viviane Vanfleteren

 

Border van Reinout Swinnen en Bram Van Rompaey
‘Border’ gaat op een speelse manier in op de absurditeit van de door de mens verzonnen lijnen die we grenzen noemen. Twee figuurtjes ontmoeten elkaar aan zo'n lijn. De ene tilt er al zwaarder aan dan de ander, maar spelenderwijs komen ze toch tot een vreedzame oplossing.
Productie: S.O.I.L. - Geert Van Goethem

 

Daddy Went. Daddy Did van Joost Jansen en Thomas Ceulemans
'Daddy Went. Daddy Did' toont een vader die 100 jaar geleden ten prooi viel aan de Britse oorlogspropaganda. Zijn verslag doet nadenken over de strijd om de harten en de geesten die elke oorlog nog steeds voorafgaat.
Productie: SANCTA Media - Kristoff Leue

 

Aan elk van deze twaalf animatiefilms heeft het VAF een bedrag  van maximum 30.000€ toegekend.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen