Residenties

Het internationaal literatuurhuis Passa Porta, de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL), de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Fonds voor de Letteren presenteren de nieuwe mogelijkheden om vanaf 2016 in een binnen- of buitenlandse residentie te verblijven.

 

Sinds 2013 werken het Vlaams Fonds voor de Letteren en het internationaal literatuurhuis Passa Porta aan meer synergie tussen de residentiewerking en het algemene buitenlandbeleid van het VFL. Passa Porta ontvangt gemiddeld 15 buitenlandse auteurs per jaar voor een residentieverblijf in Brussel. Daarnaast krijgen jaarlijks gemiddeld 5 Vlaamse auteurs de mogelijkheid om een schrijfverblijf op te nemen in het buitenland. 

 

Sinds 2015 kunnen Vlaamse auteurs ook in eigen land een verblijf opnemen.  Er is de mogelijkheid om in het Streuvelshuis in Ingooigem te verblijven, of om een werkplek te huren in Passa Porta (Brussel) of de KANTL (Gent).

 

De Nederlandse Taalunie, het Vlaams Fonds voor de Letteren en het Nederlands Letterenfonds beheren daarnaast samen een gastschrijverprogramma. Dat geeft buitenlandse afdelingen Nederlands de gelegenheid om een gastschrijver te ontvangen. Het gaat om twee roulerende en vijf vaste plaatsen (Londen, in combinatie met Sheffield, Norwich en Nottingham, Parijs, Berlijn, alternerend met Wenen, en de VS, alternerend met Paramaribo).

 

 

> Lees hier alles over Vlaamse auteurs in buitenlandse residenties ...

> En hier over buitenlandse auteurs in residentie in Vlaanderen...

> Hoe een aanvraag indienen voor een verblijf in het buitenland of in eigen land? ...

> Informatie over het gastschrijverprogramma voor buitenlandse universiteiten ...


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen