Passa Porta

Passa Porta stuurt ook auteurs uit voor werkverblijven in het buitenland. Dankzij de internationale uitwisselingen van Passa Porta kunnen ook Vlaamse auteurs regelmatig genieten van een werkverblijf in het buitenland. Passa Porta heeft afspraken met literaire organisaties binnen en buiten Europa.

 

 

In het verleden waren Vlaamse auteurs via Passa Porta ook reeds te gast in Ierland (Tyrone Guthrie Centre, Gerda Dendooven, 2013), Zuid-Afrika (Grahamstown, Jef Aerts, 2009), Wales (Ty Newydd, Eva Cox, 2009) en Praag (Prague Book Fair, Geert Van Istendael, 2009). Deze werkverblijven kaderen binnen een specifiek project.

 

Kalender:

 

De website van Passa Porta biedt een overzicht van Vlaamse auteurs die in buitenlandse residenties verbleven.

 

Aanvragen voor Vlaamse auteurs

 

Passa Porta ontvangt sinds 2004 gemiddeld 15 buitenlandse auteurs per jaar voor residentieverblijven in Brussel en Vlaanderen. In de loop van de jaren bouwde Passa Porta uitwisselingsprogramma's uit met buitenlandse residentiehuizen, waardoor jaarlijks gemiddeld vijf Vlaamse auteurs de mogelijkheid geboden wordt om een schrijfverblijf op te nemen in het buitenland.

 

> Meer informatie over de verschillende residentieplekken in het kader van uitwisselingsprogramma's...

 

In 2014 zijn er nog een paar vrije plekken, in Amsterdam (appartement op het Spui) en Käsmu (schrijvershuis aan de Baltische zee in Estland). Duur: vier weken. Reiskosten worden vergoed. De auteur ontvangt een per diem afhankelijk van de residentieplek.

 

Procedure:

Passa Porta en het VFL stellen de verschillende kandidaten voor aan de buitenlandse partner, die de uiteindelijke keuze maakt. Belangrijke criteria om in aanmerking te komen zijn: de aard van het schrijfproject/onderzoeksproject, de beschikbaarheid van vertalingen, het nationale en internationale aanzien van de schrijver en nominaties voor relevante literaire prijzen.

 

Hebt u interesse voor een residentieverblijf in de toekomst in het kader van een uitwisseling? Stuur dan voor 1 september 2013 het aanvraagformulier ingevuld in het Engels terug naar coördinator Anne Janssen, anne.janssen@passaporta.be, vergezeld van uw cv.

 

Eigen initiatief:

U kunt ook op eigen initiatief op zoek gaan naar een schrijfverblijf in het buitenland. De website http://www.transartists.org biedt een uitgebreide database van residenties voor verschillende disciplines. Passa Porta en het VFL maakten een lijstje van aanbevolen residentiehuizen.


Gelieve bij interesse rechtstreeks contact op te nemen met de organisaties in kwestie. Passa Porta en het VFL zijn niet betrokken bij hun selectieprocedure.


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen