As/zteken

Cover AsztekenDe Vlaamse dichter en hoogleraar Nederlandse Letterkunde Erik Spinoy (°1960) is de auteur van het vijfde Gedichtendagessay, geschreven op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). 'As/zteken' verschijnt ter gelegenheid van Gedichtendag op 26 januari 2012.

  

In het Gedichtendagessay, dat jaarlijks verschijnt, houdt een dichter een hoogstpersoonlijk pleidooi voor de poëzie. Spinoy neemt de fakkel over van Jan Lauwereyns (2011), die op zijn beurt Charles Ducal (2010), Luuk Gruwez (2009) en Paul Bogaert (2008) opvolgde.

  

In 'As/zteken' gaat Erik Spinoy op zoek naar wat poëzie voor hem betekent. Het Gedichtendagessay vertrekt vanuit een laconieke analyse van de huidige stand van zaken in de poëzie, en laat, na een indrukwekkende visie op de ontwikkeling van de romantiek, aan de hand van het begrip 'appel' zien dat poëzie niet alleen schrijvers, maar vooral lezers nodig heeft.

 

Erik Spinoy (1960) is hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit van Luik, dichter en essayist.  Steevast tot het postmodernisme gerekend, maakt zijn poëzie echter een heel eigen ontwikkeling door. Vanaf Boze wolven (2002) behandelen zijn gedichten de manier waarop vertogen een individu en diens verhouding tot de samenleving bepalen. Een nieuw hoogtepunt in zijn oeuvre vormt Dode kamer (2011), waarvoor hij de Jan Campert-prijs 2011 ontving en genomineerd is voor de VSB-Poëzieprijs.

 

Het Gedichtendagessay is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), in samenwerking met De Bezige Bij Antwerpen, Het Beschrijf en het Poëziecentrum.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen