Ken je buren: de auteursduo's

Els Moors (1976) is dichter en schrijver. Ze studeerde Germaanse talen aan de Rijksuniversiteit Gent en Tekst en Beeld aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar poëziedebuut er hangt een hoge lucht boven ons (2006) werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman de Coninckprijs. Recentelijk verscheen Moors’ vierde boek, de bundel Liederen van een kapseizend paard. Moors woont en werkt in Brussel en is redacteur van het literaire tijdschrift nY.

 

 

Neske Beks (1972) is schrijver, theatermaker, scenarioschrijver en performer. In 2002 won ze de Hollandse Nieuwe Toneelschrijfprijs met de eenakter Wrang. Als performer/theatermaker toerde ze vervolgens langs de theaters. In 2008 switchte ze naar film met het scenario voor Godenzoon. Beks’ regiedebuut de documentaire Eigen volk, een zeer persoonlijke film over haar Vlaamse familie, werd geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie 2011. Onlangs verscheen haar debuutroman De Kleenex kronieken, waarin het hoofdpersonage net als de auteur van Vlaams-Afrikaanse origine is.

 


Miek Zwamborn
(1974) is schrijver, vertaler en beeldend kunstenaar. In haar werk spelen landschap en geschiedenis een belangrijke rol. Aan de hand van historisch beeldmateriaal, reisverslagen en etenschappelijke rapporten pluist zij bestaande verhalen na. Via verschillende media maakt ze vervolgens een koppeling naar het heden. Zij publiceerde de romans Oploper (2000), Vallend Hout (2004) en de dichtbundel Het krieken van sepia (2008). Onlangs verscheen haar derde roman De duimsprong (2013).

 

 

Bernard Dewulf (1960) is dichter, columnist, journalist, kunstkenner en werkzaam als dramaturg bij toneelgezelschap NTGent. Zijn schrijven waaiert verschillende richtingen uit, maar is steevast gekenmerkt door een grote dosis onderzoek, verbazing en mededogen. Hij publiceerde beschouwende essays en is vooral bekend van zijn prachtige verhalenbundel Kleine dagen, dat bekroond werd met de Librisprijs 2010 en met de Inktaap 2011. In 2012 werd Bernard Dewulf benoemd tot officiële stadsdichter van Antwerpen.

 

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Ann Meskens (1965) is dichter en filosoof. Ze studeerde wijsbegeerte en toegepaste ethiek aan de KU Leuven en de Universiteit van Nice. Van 2010 tot 2012 verbleef ze als gastschrijver aan de Amsterdamse Gerrit Rietveld Academie. Daarover schreef ze het boek The making of (2014), een verzameling van korte logboeknotities en lezingen, maar ook een geschiedenis van de filosofie. Eerder schreef Meskens Jacques Tati: een kwestie van kijken (2010), een bijzondere ode aan de filmkunstenaar. Ander werk van haar hand is Eindelijk buiten: Filosofische stadswandelingen.

 


K. Schippers
(1936) is dichter en schrijver, en debuteerde in 1963 met de dichtbundel De waarheid als De koe. Hij was mederedacteur van de tijdschriften Barbarber (1958-1971) en Hollands Diep (1975-1977). Met regisseur Kees Hin maakt hij speelse films waarin de grenzen tussen documentaire en fictie steeds opnieuw worden verkend. Zijn laatste bundel is Fijn dat u luistert (2014). In april van 2012 verscheen Op de foto, Schippers’ laatste roman. In 1996 kreeg K. Schippers de P.C. Hooftprijs voor zijn gehele oeuvre.

 


Joke J. Hermsen (1961) studeerde letterkunde en filosofie en was docent en onderzoeker aan de Letterenfaculteit en de Faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam, Utrecht en Tliburg. Ze debuteerde bij de Arbeiderspers met Het dameoffer, gevolgd door Tweeduister, over T.S. Eliot & Virginia Woolf. Heimwee naar de mens, haar essaybundel over kunst, literatuur en filosofie haalde in 2004 de shortlist voor beste filosofische boek van het jaar. De liefde dus werd bekroond met de Halewijn literatuurprijs 2008 en genomineerd voor de Libris literatuurprijs 2009. In november 2009 verscheen bij de Arbeiderspers haar pleidooi voor een langzame toekomst, Stil de tijd.. Dit boek behaalde twintig herdrukken. Daarna publiceerde zij het essay Windstilte van de ziel (2010), de roman Blindgangers, en recent de essaybundel Kairos. Een nieuwe bevlogenheid (2014). In Kairos keert Hermsen zich tegen het technocratische denken en houdt ze een filosofisch pleidooi voor de nieuwe bevlogenheid van de homo empathicus.

 

Friedl’ Lesage (1970) is journaliste met een passie voor boeken. Ze staat bekend voor haar diepgaande radio-interviews. In 2009 publiceerde ze Een leven in boeken waarin 40 bekende Nederlandse en Vlaamse lezers aan het woord komen over de boeken die hun leven beïnvloedden.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen