Buitenlandse auteurs in residentie in Vlaanderen

Passa Porta nodigt buitenlandse auteurs uit voor residenties in het literatuurhuis of op het Vlaamse platteland. Ze krijgen de kans om aan een manuscript te werken en kennis te maken met onze cultuur en literatuur.

 

1. Passa Porta flat  (26/05/2014 - 08/07/2014)


Angelo Mastrandrea (1971) is een Italiaanse journalist en schrijver. Hij studeerde rechten aan de universiteit van Salerno en behaalde een masterdiploma journalistiek aan de Luiss University in Rome. Mastrandrea werkte voor de Italiaanse krant 'Il Mattino di Napoli' en schreef voor een hele reeks andere kranten en websites. In 1999 begon hij bij de krant 'il manifesto', waar hij vandaag nog steeds werkt.

 

Zijn kort verhaal 'Il paese immobile' werd in januari 2011 gepubliceerd in het literaire tijdschrift 'Animals'. In 2012 verscheen zijn boek 'Il Trombettiere di Custer e altri migranti' (The Custer’s Trumpetist and Other Immigrants), een verzameling excentrieke en avontuurlijke verhalen over Italiaanse emigranten uit de hele wereld. In 'Il fotografo di strada è un latin lover' vertelt Angelo Mastrandrea het verhaal van een Oostenrijks meisje dat na 41 jaar naar Italië terugkeert om er de vader van haar kind terug te vinden. De man blijkt een straatfotograaf te zijn waarmee ze ooit een romantisch nacht had beleefd. Het verhaal werd in 2012 gepubliceerd in 'L’occhio svelto, lo scatto facile' (Quick Eye, Easy Click), een boek over Italiaanse straatfotografen na de Tweede Wereldoorlog.

 

Tijdens zijn verblijf in Brussel zal Angelo Mastrandrea een boek afwerken dat zich afspeelt in Italië en de Poudrière gemeenschap in Brussel in de jaren zeventig. De Poudrière is een leefgemeenschap die bestaat sinds 1985, waar niemand persoonlijke bezittingen heeft en alles wordt gedeeld. Mastrandrea zal hier in Brussel onderzoek naar doen.2. Villa Hellebosch (29/09/2014 - 27/10/2014)


Kiran Desai (1971) werd geboren in India, verhuisde op haar veertiende naar Groot-Brittannië en een jaar later naar de Verenigde Staten. Daar studeerde ze creatief schrijven aan de universiteiten van Vermont, Virginia en New York City. Desai schrijft in het Engels en heeft een beeldende, ongekunstelde schrijfstijl, doorspekt met absurde en surrealistische elementen en een milde humor.

 

Kiran Desai debuteerde in 1998 met 'Hullabaloo in the Guava Orchard', een verhaal dat zich afspeelt in een Indiaas dorpje waar een jongeman probeert de volwassenheid te ontlopen. Hij trekt zich terug in een Guaveboom en slaagt erin als een soort goeroe te worden aanzien. De roman ontving lovende kritieken en won de Betty Trask Award, een prijs voor de beste roman van een Commonwealth-auteur onder de vijfendertig jaar.

Ook haar tweede roman 'The Inheritance of Loss' (2006) werd enthousiast ontvangen en kreeg in 2006 de Booker Prize en de National Book Critics Circle Award. De roman werd in het Nederlands uitgegeven door De Bezige Bij ('De erfenis van het verlies', 2008) en gaat over de opstand van de Nepalezen tegen hun tweederangs burgerschap enerzijds en het tweederangs leven van immigranten in New York anderzijds.

 

In 2013 ontving Kiran Desai de Berline Prize Fellowship van de American Academy in Berlijn.

 

 

3. Kalender

 

Villa Hellebosch (Vollezele) en het appartement van Passa Porta (Brussel) worden jaarlijks bevolkt door buitenlandse auteurs in residentie. Hieronder vindt u een overzicht van de vorige, huidige en toekomstige bewoners, met hun biografieën en teksten die zij schreven naar aanleiding van hun verblijf.

 

> Kalender buitenlandse auteurs in residentie in Vlaanderen...


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen