Gedichtendagessay 2001: 'De smaak van het geluid van het hart'

 

Cover De smaak van het geluid van het hartDe Vlaamse dichter en wetenschapper Jan Lauwereyns (°1969) is de auteur van het vierde Gedichtendagessay, geschreven op vraag van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL). 'De smaak van het geluid van het hart' verschijnt ter gelegenheid van Gedichtendag op 27 januari 2011.

 

In het Gedichtendagessay, dat jaarlijks verschijnt, houdt een dichter een hoogstpersoonlijk pleidooi voor de poëzie. Lauwereyns neemt de fakkel over van Charles Ducal (2010), die op zijn beurt Luuk Gruwez (2009) en Paul Bogaert (2008) opvolgde.

 

In 'De smaak van het geluid van het hart' gaat dichter Jan Lauwereyns op zoek naar wat poëzie voor hem betekent. Een onverwachte sleutel vindt hij in de Japanse lettertekens voor 'betekenis'. Drie componenten verenigen zich: smaak, geluid en hart. Poëzie, begrijpt Lauwereyns, is een uniek en zinvol samenspel van proeven, luisteren en voelen, waarbij het hart een cruciale rol speelt.

 

Lauwereyns woont en werkt in Japan, waar hij lesgeeft aan de Kyushu universiteit. Hij schreef een tiental boeken, waaronder de roman 'Monkey business', het essay 'Splash' een reeks eigenzinnige dichtbundels. In 2010 verscheen bij the MIT Press zijn wetenschappelijke werk 'The anatomy of bias'. Binnenkort rolt er ook een nieuwe dichtbundel van de pers, 'Hemelsblauw' (De Bezige Bij).

 

Het Gedichtendagessay wordt uitgegeven en verspreid door het Poëziecentrum (Vlaanderen) en De Bezige Bij (Nederland). 
Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen