Gedichtendagessay 2010: 'Alle poëzie dateert van vandaag'

Cover Gedichtendagessay Charles DucalCharles Ducal houdt in het derde Gedichtendagessay 'Alle poëzie dateert van vandaag' een pleidooi om poëzie te benaderen als wat ze in wezen is, een specifiek en creatief spel met de taal, en niet als een makkelijke gevoels- of stemmingsautomaat. Dat impliceert inwijding, moeite en precisie. Lezen wat er staat. Dan en alleen dan kan men ook, naar Martinus Nijhoffs regel, "lezen wat er niet staat".

 

De komende maanden gaat Ducal met 'Alle poëzie dateert van vandaag' op tournee langs Vlaamse en Nederlandse universiteiten. Charles Ducal (1952) publiceerde talrijke dichtbundels, waaronder de met de Herman de Coninckprijs bekroonde 'In inkt gewassen'. Recent verschenen 'Toegedekt met een liedje' en de aparte cyclus 'Na Auschwitz'.

 

'Alle poëzie dateert van vandaag' verschijnt als derde Gedichtendagessay, een publicatiereeks waarin een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houdt. Een initiatief van het VFL, in samenwerking met het Poëziecentrum en uitgeverij Atlas. In dezelfde reeks verschenen eerder 'Verwondingen' (2008) van Paul Bogaert en 'Pizza Peperkoek & andere geheimen' (2009) van Luuk Gruwez.

 

'Alle poëzie dateert van vandaag' werd uitgegeven door het Poëziecentrum en uitgeverij Atlas en is verkrijgbaar in de boekhandel aan 2,50 euro. Op Gedichtendag zelf krijgen de eerste 50 bezoekers van nagenoeg elke Gedichtendagactiviteit in Vlaanderen een gratis exemplaar.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen