Gedichtendagessay

Het gedichtendagessay is een publicatiereeks waarin een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houdt. De publicatie vormt de beschouwende pendant van de gedichtendagbundel.

 

In 2008 schreef Paul Bogaert het eerste gedichtendagessay 'Verwondingen'. In 2009 schreef Luuk Gruwez 'Pizza Peperkoek & andere geheimen'.

 

Het Vlaams Fonds voor de Letteren gaf aan Charles Ducal (°1952) de opdracht om het gedichtendagessay 2010 te schrijven. Ducal houdt met zijn gedichtendagessay "een pleidooi om poëzie te benaderen als wat ze in wezen is, een specifiek en creatief spel met de taal, en niet als een makkelijke gevoels- of stemmingsautomaat. Dat impliceert inwijding, moeite en precisie. Lezen wat er staat. Dan en alleen dan kan men ook, naar Martinus Nijhoffs regel, lezen wat er niet staat." Ducal besluit met enkele kritische bedenkingen over poëzie en onderwijs.

 

Het gedichtendagessay 2010 verschijnt op 31 januari 2010 op 7500 exemplaren en wordt verkocht aan 2,5 euro. De uitgave wordt in Vlaanderen uitgegeven door het Poëziecentrum en in Nederland door uitgeverij Atlas.

 

Het gedichtendagessay is een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen