Gedichtendagessay 2009: 'Pizza Peperkoek & andere geheimen'

Pizza peperkoek & andere geheimenOp woensdag 28 januari 2009 verscheen het tweede Gedichtendagessay: 'Pizza Peperkoek & andere geheimen' van Luuk Gruwez.

 

In 'Pizza Peperkoek & andere geheimen' beschrijft Luuk Gruwez hoe de dichter de contratenor van de literatuur is. "Mannen zonder kloten (...) die seksueel hoogstens te kwalificeren zijn als schitterende nichten en als man misschien weinig imposant lijken, maar die dragers zijn van de lichte angst en de verslavende melancholie die beluisterbare schoonheid inboezemt."


De beluisterbare schoonheid is wat Gruwez aantrekt in de poëzie. Het is de schoonheid waarmee de dichter de liefde opluistert. Want het begin van alle lyriek is de liefdeslyriek. De zang van de vogels voor de paring. Dichten om harten te veroveren: het is wat elke dichter doet.

 

'Pizza Peperkoek' is het tweede Gedichtendagessay, een publicatiereeks waarin een dichter een persoonlijk pleidooi voor de poëzie houdt. Een initiatief van het Vlaams Fonds voor de Letteren, in samenwerking met het Poëziecentrum vzw.In dezelfde reeks verscheen in 2008 'Verwondingen' van Paul Bogaert.

 


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen