Belevenissen van Vlaamse illustratoren in Cambridge

Verslag Cambridge - Sabien ClementBuiten de lijntjes gekleurd / Colouring Outside The Lines, de reizende illustratorententoonstelling van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL), stond in november 2007 in Cambridge, in een gebouw van de universiteit. Tom Schamp en Sabien Clement werden naar aanleiding van de tentoonstelling uitgenodigd om te spreken op het jaarlijkse IBBY-congres in Roehampton, Londen. Het weekend nadien gaven Marita Vermeulen, Pieter Gaudesaboos en Isabelle Vandenabeele tijdens de officiële opening in Cambridge een lezing voor een internationaal publiek. Pieter, Sabien en Tom maakten een verslag in beeld, Isabelles verslag zit verwerkt in de tekst, die een en ander moet verduidelijken...


In Sabien Clements dagboekverslag zitten alle avonturen die we in Roehampton beleefden.
Dat van de regenboogmevrouw die ons kwam oppikken en vervolgens eeuwen rondtoerde langs gebouwen die haar onbekend voorkwamen. Toen ze ons eindelijk bij onze kamers afleverden, hadden we een honger!


Verslag Tom Schamp - CambridgeDat van de lezing die Sabien gaf samen met Tom Schamp, waarbij ze hun werk tegenover elkaar zetten voor een publiek van Engelse uitgevers, illustratoren, auteurs en andere kinder- en jeugdliefhebbers. Een originele presentatie, waar iedereen van onder de indruk was. Toms vrouw Katrien wist een probleem met de laptopstekker op tijd op te lossen, maar spannend was het zeker.


De enthousiaste reacties achteraf, en het feit dat alle eigen boeken die Tom en Sabien hadden meegebracht nu in Engelse huiskamers staan en liggen, betekent één ding: het was een succes.


Oh ja, er waren ook veel eekhoorns, we kwamen een prachtig uitgedoste oud-strijder tegen op 11 november, en vonden een mysterieuze rode das...

 

Toms breakfastbus (Stickers Djeco, Frankrijk 2007 / 'Otto rijdt heen en weer', Lannoo, 2007) vertelt het verhaal van het ontbijt dat we maar niet vonden. En van de metro die dicht was, zodat we dan toch op zo'n typisch Engelse dubbeldekker terechtkwamen.

 

Verslag Pieter Gaudesaboos - CambridgeDe week nadien vertelden Pieter Gaudesaboos en Isabelle Vandenabeele over hun eigen werk voor een publiek van vooral studenten en professoren illustratie, Engelse en internationale uitgevers. Marita Vermeulen had het, als auteur van het boek Colouring outside the lines over het aanbod en de kwaliteiten van de Vlaamse illustratoren.


De vele beelden die de drie toonden, konden de toeschouwers meer dan overtuigen. Twee uitgevers - Ellen Seip van het Noorse Cappelen en Ann Arscott van het Engelse Wingedchariot - toonden interesse. Hopelijk volgen daar een of meerdere vertalingen uit.


De dag werd afgesloten met een discussie over de verkoopbaarheid van kwaliteit. Volgens de Britse uitgevers wordt de zin om mooie en gedurfde boeken uit te geven gesmoord door de conservatieve, commerciële houding van de boekhandels - en die waren niet talrijk aanwezig om zich te verdedigen. Ideeën en creativiteit om tegen die malaise in te gaan, waren er alvast genoeg.


's Morgens aten we een ‘sunny side up', of het Engels voor spiegelei. Dat heeft de niet-Engelstalige serveerster nu ook begrepen. En dat we vroeg opstonden, en dat op de illustraties die de revue passeerden vaak een poes te zien was... Dat had je zelf al begrepen.

 

Els Aerts
VFL-buitenlandmedewerker
voor kinder- en jeugdliteratuur


Vorige Volgende Afdrukken Link doorsturen